Administratie
Business
Finante
Fonduri UE

Surse bancare: Propunerile Ministerului Finantelor Publice afecteaza protectia intereselor comerciale ale clientilor bancilor

de I.M. HotNews.ro, EurActiv.ro

Luni, 19 aprilie 2010, 14:39   

Print RSS E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Proiectul de modificare a Codului de Procedura Fiscala se discuta in aceasta perioada in mediul de afaceri. Una din bancile comerciale de top din Romania a formulat o serie de observatii care critica propunerile Ministerului Finantelor Publice. "Introducerea unei prevederi care sa oblige institutiile de credit sa comunice toate rulajele si/sau soldurile conturilor detinute de clientii institutiilor de credit la acestea, este de natura sa aduca atingere unui principiu fundamental pe care se intemeiaza institutia secretului bancar, si anume cel al protectiei intereselor comerciale si de afaceri ale clientilor", se arata intr-un document obtinut de HotNews.ro/EurActiv.ro. Proiectul de modificare a Codului de Procedura Fiscala este dezbatut intens in mediul de afaceri. Una din bancile comerciale de top din Romania a formulat o serie de observatii care critica propunerile Ministerului Finantelor Publice. "Introducerea unei prevederi care sa oblige institutiile de credit sa comunice toate rulajele si/sau soldurile conturilor detinute de clientii institutiilor de credit la acestea, este de natura sa aduca atingere unui principiu fundamental pe care se intemeiaza institutia secretului bancar, si anume cel al protectiei intereselor comerciale si de afaceri ale clientilor", se arata intr-un document obtinut de HotNews.ro/EurActiv.ro.

Iata observatiile formulate de catre expertii unei banci comerciale, referitoare la modificarile incluse in Articolul 54:

I. “ARTICOLUL 54
Obligaţia instituţiilor de credit de a furniza informaţii şi de a prezenta acte
(1) Instituţiile de credit sunt obligate să comunice organelor fiscale lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică, ce deschid ori închid conturi, forma juridică pe care aceştia o au şi domiciliul sau sediul acestora. Comunicarea se va face săptămânal, cu referire la conturile deschise sau închise în perioada anterioară acesteia şi va fi adresată Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din cadrul  Ministerului Finanţelor Publice.
(2) Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, împreună cu Banca Naţională a României vor elabora proceduri privind transmiterea informaţiilor prevăzute la alin. (1).
(3) Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va transmite informaţiile deţinute în baza alin. (1), numai la cererea justificată a autorităţilor publice centrale şi locale, în scopul îndeplinirii de către aceste autorităţi a atribuţiilor prevăzute de lege. La cererea expresă a autorităţii publice solicitante, transmiterea informaţiilor se poate face şi în format electronic.
(4) Instituţiile de credit au obligaţia ca, la solicitarea scrisă a organelor fiscale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, să comunice toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea. Solicitarea scrisă se face pentru fiecare titular în parte. Prin excepţie de la prevederile art. 11 alin. (2), informaţiile astfel obţinute vor fi utilizate doar în scopul îndeplinirii atribuţiilor specifice ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.”

"In ceea ce priveste aceasta propunere, va rugam sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

 • In opinia noastra, extinderea sferei informatiilor pe care institutiile de credit trebuie sa le furnizeze organelor fiscale, prin introducerea unei prevederi care sa oblige institutiile de credit sa comunice toate rulajele si/sau soldurile conturilor detinute de clientii institutiilor de credit la acestea, este de natura sa aduca atingere unui principiu fundamental pe care se intemeiaza institutia secretului bancar, si anume cel al protectiei intereselor comerciale si de afaceri ale clientilor. 
Pe de alta parte insa, intelegem ca, in masura in care furnizarea informatiilor de natura secretului bancar este justificata de scopuri care prevaleaza in fata protectiei intereselor comerciale si de afaceri ale persoanei, cum ar fi identificarea agentilor economici cu un comportament fiscal neadecvat, asemenea informatii pot fi puse la dispozitia organelor fiscale, asa cum intelegem ca se intentioneaza prin modificarea art. 54 din Codul de procedura fiscala.

Intr-o asemenea situatie insa, in opinia noastra, este necesar ca organele fiscale sa justifice solicitarea unor astfel de informatii prin indicarea in mod concret a probelor pe care isi intemeiaza suspiciunile cu privire la existenta unei neindepliniri a obligatiilor fiscale. Precizam ca unele conditionari asemanatoare cu privire la transmiterea informatiilor de natura secretului bancar organelor fiscale exista si in legislatia altor state membre ale Uniunii Europene (de ex. art. 38 din Legea privind activitatea bancara din Austria si art. 93 din Codul fiscal german).

 • In ceea ce priveste posibilitatea transmiterii informatiilor in format electronic, prevazuta la alin. 3 al art. 54, consideram ca aceasta posibilitate nu ar trebui sa fie conditionata de cererea expresa a autoritatii publice, ci sa fie statuata la nivel de regula generala, avand in vedere ca se doreste ca astfel de informatii sa fie transmise saptamanal. In situatia in care aceste informatii se vor transmite in format letric, costurile pe care o astfel de prevedere le va genera asupra institutiilor de credit vor fi extrem de ridicate, in special in ceea ce priveste institutiile de credit cu o pozitie semnificativa pe piata, care au un numar foarte mare de clienti.        
 • Mai mult decat atat, apreciem ca extinderea sferei informatiilor pe care institutiile de credit trebuie sa le furnizeze organelor fiscale este nejustificata si redundanta, intrucat aceasta obligatie a institutiilor de credit este deja acoperita normativ prin prevederile art. 113 alin. 1 din OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. Astfel, informatiile de natura celor prevazute la art. 54 alin. 4, asa cum acesta este formulat in proiectul de modificare a Codului de Procedura Fiscala, sunt furnizate de catre institutiile de credit organelor fiscale in baza atributiilor de control pe care acestea din urma le exercita.
 • Avand in vedere modificarea avuta in vedere la alin. 1 al aceluiasi articol, de a comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala saptamanal conturile deschise sau inchise ale titularilor acestora (fata de textul actual, potrivit caruia aceasta comunicare se face bilunar), consideram ca o astfel de frecventa pericliteaza participarea institutiilor de credit la activitatile economice, din perspectiva regimului sanctionator.
Avem in vedere situatiile in care, datorita unor neglijente in furnizarea de informatii care fac obiectul art. 54, organele fiscale aplica masura amenzii, care este urmata de inscrierea acesteia in cazierul fiscal, in conditiile Ordonantei 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal.

Or, masura inscrierii in cazierul fiscal are consecinte negative semnificative in ceea ce priveste participarea societatilor afectate la circuitul economic (a se vedea situatiile enumerate la art. 8 alin. 1 din Ordonanta 75/2001)."


Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
 • +2 (2 voturi)    
  Confidentailitate? (Luni, 19 aprilie 2010, 13:57)

  cosmin [anonim]

  Exista prevederi in regulamentul intern al ANAF prin care este asigurata confidentialitatea datelor bancare ale clientilor bancari?
  In acest moment banca poate fi trasa la raspundere daca informatiile pe care le gestioneaza devin publice.
  Ce siguranta avem ca respectivele date nu se pot scurge din cadrul ANAF?
  • 0 (0 voturi)    
   evident ca se vor scurge... asta e si scopul (Luni, 19 aprilie 2010, 17:21)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Ei nu sunt in stare sa proceseze nici informatiile care le au acum, dar si pe cele in discutie in articol... Unde mai pui ca odata ce le vor veni atatea informatii vor cere sa mai angajeze 50.000 de bugetari ca sa se holbeze in noile date?


ARHIVA

TOP articole

Nu exista niciun articol deocamdata in aceasta categorie


Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro